Asperges. Hoe bereid je ze goed.

 

Hoe eet je ze beter ?

Vers, vers en nog eens vers. Of te wel : "zien, voelen en horen."
Verse asperges zijn de lekkerste asperges. Maar hoe weet je wat vers is ? Dat kun je zien aan de lichte glans op de asperge. Je kunt het ook voelen, door met je vingernagel voorzichtig in de stengel te drukken en te kijken of er wat vocht uitkomt. Toch kun je het vooral horen. Wrijf twee stengels tegen elkaar en als dit een piepend geluid maakt, zit je goed. De asperges zijn heerlijk vers.

Bewaartips :
U kunt asperges het beste zo vers mogelijk gebruiken. In de groentelade van uw koelkast zijn asperges gewikkeld in een vochtige theedoek 3 tot 4 dagen houdbaar.

Hoeveel per persoon :
Reken indien de asperges als hoofdgerecht worden geserveerd, 500gram per persoon.

Schil ze goed !
Asperges kun je op verschillende manieren klaar maken, maar als je ze niet goed schilt, kauw je steeds op vezels. En dan wil je ze nooit meer eten. Daarom één tip met ster : schil ze goed ! Doe dat, door de stengels eerst een half uurtje in koud water te leggen. Pak dan een dunschiller of een aspergemes en schil vanaf het kopje in één beweging naar de onderkant. Doe dit overlappend, zodat steeds een heel klein gedeelte wordt overgedaan. Dan weet je zeker, dat de asperges perfect geschild zijn. Snij er tenslotte aan de onderzijde een ministukje af. Nu zijn ze klaar om te bereiden.

Bereiden :
Leg de asperges in een ruime hoeveelheid water en voeg eventueel wat zout toe. Breng het water aan de kook, draai het vuur laag en houd het water tegen de kook aan. Voor een korte bereiding de asperges ongeveer 15 minuten (afhankelijk van de dikte) koken tot ze gaar zijn. Volgens de traditionele bereiding de pan na 4 tot 8 minuten koken van het vuur halen en de asperges in het hete water 15 tot 20 minuten laten nagaren. Haal met een schuimspaan of twee vorken voorzichtig de asperges uit het kookvocht en laat ze uitlekken.

Groene asperges :
Groene asperges worden in tegenstelling tot de witte, bovengronds geteeld. Hierdoor zijn de stengels groen verkleurd. Niet alleen de kleur van de asperge is anders, ook de smaak, de toepassingen en de bereiding zijn anders. Van de groene asperge hoeft u alleen de dikkere sorteringen te schillen en dan ook nog maar de onderste helft. Groene asperges ongeveer 3 tot 5 minuten koken. Voor een hoofdgerecht gebruikt u 350 gram per persoon en voor een voorgerecht 125 gram.

Smakelijk eten gewenst namens Asperge Boerderij Friesen.